Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się nad dzisiejszym obiadem co tu ugotować. Mąż podsunął mi pomysł aby zrobić kluski z mięsem, a ja mając w lodówce boczek wędzony kilka pieczarek no oczywiście cebulę wymyśliłam te oto danie - pyzy okraszone wytopionym boczkiem, podsmażoną cebulką z pieczarkami.
garnek, miska, tarka, sitko, patelnia, łyżka, nóż,
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2281
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 426
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 846
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17365
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2281
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 426
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 846
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17365
Składniki
Ugotowane ziemniaki ok. 1 kg. przecisnąć przez praskę, a ziemniaki surowe ok. 500 g. zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wyłożyć na sitko położone na garnku i odczekać aby odciekł do garnka płyn i na dnie pozostał krochmal. ( tak jak kiedyś nasze babcie robiły).Wodę odlać do garnka do gotowania klusek, a krochmal połączyć z ziemniakami gotowanymi przeciśniętymi przez praskę i ziemniakami startymi na tarce. Całość wymieszać dodać soli do smaku i w razie potrzeby mąkę ziemniaczaną. Z masy formować kluski czyli pyzy , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8 - 10 minut od wypłynięcia na poziom wody. Boczek wędzony stopić by powstały skwarki , dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone pokrojone pieczarki. Całość podsmażyć do miękkości pieczarek. Pyzy wyłożyć na talerz i polać wytopionym boczkiem z cebulą i pieczarkami. Posypać posiekaną natką. Smacznego Rada; Można dołożyć sadzone jajko.
Przygotowanie składników.
Połączenie ziemniaków tartych z gotowanymi i krochmalem.
Podsmażenie boczku, cebuli i pieczarek.
Danie gotowe do podania.