Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy czyli poznańskie kluchy, to nic innego jak kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce, okraszone skwarkami są przepyszne. Jadąc na wieś do rodziny to te kluchy zawsze goszczą na stole. Polecam
garnek, miska, tarka, sitko, praska, patelnia, łyżka,
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 201
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 208
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 210
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 74
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 345
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 201
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 208
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 210
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 74
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 345
Składniki
Przepis na farsz na poznańskie bomby - oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-farsz-na-poznanskie-bomby-pyzy,2037027,bozena1960.html Ziemniaki do ugotowania obrać , opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki po obraniu i opłukanie zetrzeć na tarce o drobny oczkach, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte ziemniaki po odciśnięciu wody połączyć z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Do ziemniaków dodać również osad powstały na dnie z odciśniętych tartych ziemniaków, dodać jajko, doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać. ( Gdyby ciasto było zbyt luźnie można dodać mąki ziemniaczanej ) Nastepnie już tylko przygotować kluchy, nabierać porcje ciasta rozpłaszczać na dłoni , nakładać porcję farszu mięsnego tak około 1 łyżki, zlepiać brzegi i formować kule czyli kluchy - bomby. Kluchy wkładać porcjami do osolonej , gotującej się wody i gotować od 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. ( gotować na małej mocy palnika ) tak by kluchy za mocno się nie gotowały i nie rozgotowały się. Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmiski. Boczek pokroić w kostkę , wytopić na skwarki dodając obraną pokrojoną w kostkę cebulę . ( można bez cebuli jak lubicie). Kluchy okraszać wytopionym boczkiem ze skwarkami. Smacznego Rada; Pamiętajmy że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć, zostawić na chwilę i powstały na dnie osad włożyć do ciasta na kluchy.
Przygotowane ziemniaki do połączenia.
Masa na kluchy gotowa.
Kluchy gotowe do podania.