Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy czyli poznańskie kluchy, to nic innego jak kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce, okraszone skwarkami są przepyszne. Jadąc na wieś do rodziny to te kluchy zawsze goszczą na stole. Polecam
garnek, miska, tarka, sitko, praska, patelnia, łyżka,
Smaczne danie :)
Odsłon: 329
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 772
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 296
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4765
Smaczne danie :)
Odsłon: 329
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 772
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 296
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4765
Składniki
Przepis na farsz na poznańskie bomby - oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-farsz-na-poznanskie-bomby-pyzy,2037027,bozena1960.html Ziemniaki do ugotowania obrać , opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki po obraniu i opłukanie zetrzeć na tarce o drobny oczkach, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte ziemniaki po odciśnięciu wody połączyć z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Do ziemniaków dodać również osad powstały na dnie z odciśniętych tartych ziemniaków, dodać jajko, doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać. ( Gdyby ciasto było zbyt luźnie można dodać mąki ziemniaczanej ) Nastepnie już tylko przygotować kluchy, nabierać porcje ciasta rozpłaszczać na dłoni , nakładać porcję farszu mięsnego tak około 1 łyżki, zlepiać brzegi i formować kule czyli kluchy - bomby. Kluchy wkładać porcjami do osolonej , gotującej się wody i gotować od 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. ( gotować na małej mocy palnika ) tak by kluchy za mocno się nie gotowały i nie rozgotowały się. Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmiski. Boczek pokroić w kostkę , wytopić na skwarki dodając obraną pokrojoną w kostkę cebulę . ( można bez cebuli jak lubicie). Kluchy okraszać wytopionym boczkiem ze skwarkami. Smacznego Rada; Pamiętajmy że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć, zostawić na chwilę i powstały na dnie osad włożyć do ciasta na kluchy.
Przygotowane ziemniaki do połączenia.
Masa na kluchy gotowa.
Kluchy gotowe do podania.