Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 20 dużych pyz.
maszynka do tarcia ziemniaków, nóż, garnek, miska, gaza do odciśnięcia wody z pulpy,
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 62
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 62
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią. Kartacze: 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki i pulpę razem mieszamy, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej w razie potrzeby. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki o wadze 45 g każda (20 szt.), które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki o wadze 150 g każda, 20 szt. Każdą kulę spłaszczamy na placek i kładziemy na środek kulkę z mięsa, formujemy pyzę. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy. Gotujemy około 15 minut od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Ugotowane pyzy wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe pyzy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem. Smacznego!!!