Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem - po mojemu :)

Pyzy z mięsem - po mojemu :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1295

Dodano:

Odsłon: 7394

Pyzy nie są trudne ale bardzo smaczne. Ja podaję z cebulką podsmażoną na masełku. mmmm pycha :)

Składniki

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
  • 600 gram surowych ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 10 łyżek mąki zwykłej (zależy od ziemniaków)
  • ugotowane mięso wołowe (zmielone) np. z rosołu
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 3 jajka (2 do ciasta , 1 do farszu), sól, pieprz, masło , 2 cebule
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyzy z mięsem - po mojemu :)

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy dobrze do miseczki wodę z ziemniaków. Łączymy ziemniaki surowe z ugotowanymi mąkami oraz 2 jajkami. Dodajemy skrobię która osiadła się w miseczce. Zagniatamy.

  2. Gotujemy kapustę włoską ( mały kawałek) i mielimy ją do mięsa wołowego. Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Mieszamy aby wszystko się połączyło. Z ciasto robimy małe placuszki na to dajemy farsz i zlepiamy. Formujemy Pyzy.

  3. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 5-7 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
    Cebulkę rumienimy na maśle i okraszamy gotowe pyzy, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 marca 2014 Ależ narobiłaś mi apetytu, wstydu nie masz tak się znęcać nad tymi co na diecie ;)))) Odpowiedzi: 3 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń