Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4607

Dodano:

Odsłon: 29772

Łatwy i sycący sposób na obiad.

Składniki

  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • Maka ziemniaczana 4 czubate łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy 500 gram ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez praskę (ziemniaki mogą być z zeszłego dnia).

  2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsączamy nadmiar wody.

  3. Do dużej miski wkładamy ugotowane i surowe ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość mieszamy i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  4. Kulki wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Trzeba je lekko zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody.

    Pyzy ziemniaczane można podawać z sosem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń