Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy ziemniaczane lub Cepeliny, to kluski zrobione z tartych i gotowanych ziemniaków. To danie pochodzi ze wschodnich kresów, Wileńszczyzna, Białoruś. Są bardzo smaczne, nadziewane mięsem mielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Najczęściej są przygotowywane w okresie wykopek ziemniaków. Polecam :)
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 72
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 72
Składniki
Półtora kilograma ziemniaków obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Obieramy kolejną część ziemniaków, myjemy i trzemy na pulpę. Starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę z soków. Odciśnięty sok odstawiamy do odstania się, osiądzie się skrobie które dodamy do odciśniętej pulpy ziemniaczanej. Wymieszaną pulpę ziemniaczaną ze skrobią odstawiamy na bok, a będziemy przygotowywać ciasto na pyzy. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do większej miski, wyrównujemy je w misce, rysujemy na cieście linie dzieląc ciasto na cztery równe części.
Jedną część ciasta wyjmujemy na bok.
Zapełniamy puste miejsce mąką ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto z mąką ziemniaczaną tak jak na kluski śląskie. Do wyrobionego ciasta dodajemy ciasto z surowych ziemniaków.
Dobrze mieszamy i wyrabiamy oba ciasta do momentu dobrego połączenia się składników ciasta.
Z mielonego mięsa formujemy 10 kulek o wadze 55 gramów, układamy na talerzyku. Ciasto dzielimy na 10 równych części z których formujemy 10 kul ziemniaczanych.
Z każdej ziemniaczanej kuli płaszczymy placek w dłoni, wkładamy kulkę z mięsa.
Zlepiamy podłużne, owalne ładne kluski. Ja dwie zlepione pyzy ugotowałam w celu sprawdzenia, czy nie będą się rozgotowywać, gdyż jakość ciasta zależna jest od gatunku ziemniaków. Wiadomo że w sklepach gatunki są mieszane często. Także lepiej jest sprawdzić.
W między czasie zagotowujemy w garnku osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładamy kluski i gotujemy 20 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na dużym talerzu.
Okraszamy skwarkami z cebulą. Pyzy można również podawać z różnymi sosami, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale to zależy kto z czym woli.
Smacznego!!!