Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne pyzy.
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić, umyć i pokroić na kawałki, w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule, pora. Dodać do smaku sól i pieprz. Przestudzić. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę albo zetrzeć na tarce , na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić grube wałki. Wałki podzielić na 4 części i z każdej części robić mały placek. Nakładać farsz cebulowy i zalepiać. Robić zgrabne kule. Do wyczerpania składników. Pyzy wkładać do gotującej się, osolonej wody. Gotować aż pyzy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać obrane i pokrojone na części jabłko i żurawinę. Chwilę smażyć. Dodać łyżkę miodu. Pyzy podawać ciepłe z jabłuszkiem i żurawiną. Smacznego.