Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem

Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 488

Dodano:

Odsłon: 612

Zapraszam na pyszne pyzy.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Jajko
  • cebula
  • por ( biała część )
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól
  • jabłko antonówka
  • 4 łyżki żurawiny ( moja ze słoiczka )
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić, umyć i pokroić na kawałki, w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule, pora. Dodać do smaku sól i pieprz. Przestudzić.
    Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę albo zetrzeć na tarce , na drobnych oczkach.
    Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.
    Podzielić na 3 części i zrobić grube wałki. Wałki podzielić na 4 części i z każdej części robić mały placek. Nakładać farsz cebulowy i zalepiać. Robić zgrabne kule. Do wyczerpania składników.
    Pyzy wkładać do gotującej się, osolonej wody.
    Gotować aż pyzy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać obrane i pokrojone na części jabłko i żurawinę. Chwilę smażyć. Dodać łyżkę miodu.
    Pyzy podawać ciepłe z jabłuszkiem i żurawiną.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń