Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quesadilla to danie meksykańskie. Może być daniem mięsnym lub wegetariańskim. To nic innego jak placki tortilli wypełnione pysznym farszem. Podane zazwyczaj z salsą pomidorową, quacamole bądź z sosem czosnkowym, Quesadilla najczęściej przybiera formę dwóch placków tortilli przełożonej pysznym farszem, który nie powinien być zbyt wilgotny. Dlatego warzyw i mięsa nie miesza się z żadnym sosem pomidorowym. Spoiwem jest spora ilość sera. Placki rumieni się zazwyczaj na patelni, a potem kroi jak pizzę. Ja przyrządziłam ją jednak w formie rożków wypełnionych farszem i zapieczonych w piekarniku. Dla mnie wersja łatwiejsza w przygotowaniu, a i fajnie wygląda. Rożki można zjadać trzymając w ręce. Łatwiej dla małych dziecięcych rączek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242926
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242926
Składniki
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oliwie. Odsączamy i studzimy
Papryki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy
Warzywa mieszamy z kurczakiem
Ser ścieramy na dużych oczkach
Tortille kroimy na pół. Z każdej tortilli zwijamy rożek
Na dno rożka dajemy trochę sera, a następnie wypełniamy farszem, który znów posypujemy serem
Wypełnione rożki układamy w okrąg w dwóch warstwach. Po ułożeniu 1 warstwy posypujemy ją niewielką ilością sera i układamy drugą warstwę, którą znów posypujemy resztą sera
Zapiekamy w 170 stopniach ok 25-30 minut, aż rożki z tortilli ładnie się zrumienią
Quesadillas podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym, guacamole lub z salsą pomidorową czy też pomidorowo-paprykową