Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche lorraine z dynią

Przepis dnia 2016-10-01
Quiche lorraine z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 47093

Jesień na talerzu. Sezon dyniowy w pełni, zatem nie może zabraknąć dyni na obiad czy kolację. Smaczne, pożywne danie dla całej rodziny. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem. :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (M)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 125g miękkiego masła
  • Nadzienie:
  • 750g dyni piżmowej (butternut)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200g (gruby plaster) szynki gotowanej
  • 4 jajka (M)
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
  • 150g startego żółtego sera np. emmentaler
  • gałka muszkatołowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fomę żaroodporną o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Na koniec uformować kulę i rozwałkować ją na stolnicy posypanej mąką na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

  3. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć na niej dynię (ok. 5 minut), lekko ostudzić. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Dynię i szynkę wyłożyć na podpieczony spód.

  4. Jajka, śmietanę i ser wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na dynię i szynkę.

  5. Piec ok. 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podawać gorące z dodatkiem sałat.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń