Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień na talerzu. Sezon dyniowy w pełni, zatem nie może zabraknąć dyni na obiad czy kolację. Smaczne, pożywne danie dla całej rodziny. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem. :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13431
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7545
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4960
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13431
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7545
Składniki
Fomę żaroodporną o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Na koniec uformować kulę i rozwałkować ją na stolnicy posypanej mąką na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć na niej dynię (ok. 5 minut), lekko ostudzić. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Dynię i szynkę wyłożyć na podpieczony spód.
Jajka, śmietanę i ser wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na dynię i szynkę.
Piec ok. 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podawać gorące z dodatkiem sałat. Smacznego :)