Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12165
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4080
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42921
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 493
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 362
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12165
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4080
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42921
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 493
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 362
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Składniki
Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnać jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
Nadzienie: 1) Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 2) Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3) Podsmażoną cebulę, starty ser (zostawić garść sera), jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Quiche: 1) Gotowe nadzienie wyłożyć na przygotowany spód. 2) Całość piec około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 15 min. przed końcem Quiche posypać pozostałym serem.