Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty quiche z kurczakiem i pieczarkami — delikatne ciasto, kremowa masa i aromatyczne dodatki. Gotuje 9-letnia szefowa kuchni Barbara. Wideo-przepis: https://youtu.be/-9HSGKMe4h8
patelnia, forma do pieczenia, wałek do ciasta
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12345
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 828
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12345
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 828
Składniki
Przygotujmy ciasto. Pokrój bardzo zimne masło w małą kostkę.
Przesiej mąkę do miski.
Rękami rozetrzyj masło z mąką aż powstanie kruszonka.
Dodaj 1 jajko i 50 g śmietany.
Dodaj 1 jajko i 2–3 łyżki śmietany. Uformuj ciasto w kulę.
Owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
Przejdźmy do nadzienia. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę na patelnię i smaż, mieszając, aż się zeszkli.
Pokrój pieczarki
Smaż je na patelni z olejem, aż się podsmażą
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę
Drobno siekamy pietruszkę
Wkładamy do dużej miski pokrojonego kurczaka, podsmażone pieczarki i cebulę oraz pietruszkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku
Wymieszaj
Wyjmij ciasto z lodówki i posyp blat mąką do podsypywania.
Rozwałkuj ciasto na krążek większy niż forma.
Posmaruj formę odrobiną oleju. Używamy także pasków papieru do pieczenia, żeby łatwiej wyjąć quiche z formy.
Wyłóż ciastem formę i uformuj brzegi.
Włóż farsz (kurczak z pieczarkami) do przygotowanej formy, zostawiając około 1 cm od brzegu.
Robimy zalewę. Ser ścieramy na tarce.
Drobno siekamy koperek.
W głębokiej misce łączymy śmietanę, ser i koperek. Wymieszaj.
Wlej zalewkę na farsz i równomiernie rozprowadź.
Wstaw quiche do nagrzanego piekarnika (200°C). Piecz przez około 20 minut lub aż ciasto ładnie się zarumieni.
Wyjmij quiche z piekarnika i odczekaj kilka minut. Jeśli używałeś papieru do pieczenia, pomóż sobie nim, aby wyjąć quiche z formy.
Pokrój quiche na porcje i można podawać! Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się przepis, wspomóż nas na YouTube i kliknij subskrybuj!