Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2509
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 288
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 185
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2509
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 288
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 185
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Kaszę mannę ugotuj w mleku. Zamiast w słodkim mleku, możesz gotować ją w mleku zwykłym z dodatkiem 1/2 opakowania cukru wanilinowego. Po ugotowaniu kaszę odstaw w chłodne miejsce, aby przestygła.
Twaróg utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj do niego porcjami ostudzoną kaszę mannę. Następnie do masy wbij jajka, dodaj mąkę i wszystko starannie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli dodasz twaróg trzykrotnie mielony, znacznie szybciej uzyskasz odpowiednio gładką konsystencję.
Na stolnicy posypanej mąką formuj z masy niewielkie placki. Gdy już tłuszcz dobrze się rozgrzeje, smaż je na złoty kolor z obu stron.
Racuszki podawaj od razu – na ciepło z kleksem bitej śmietany oraz czekoladowymi wiórkami. Racuchy możesz także polać sosem owocowym, czekoladowym lub toffi i serwować ze świeżymi owocami.
Posypane jedynie cukrem pudrem są smaczne także na zimno.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie