Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe bez jajek

Racuchy drożdżowe bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1316

Dodano:

Odsłon: 7966

Pyszne i bardzo puszyste racuchy drożdżowe. Pomimo że są bez jajek smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • łyżeczka wódki lub spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • jabłko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe bez jajek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie dodajemy olej, spirytus i również mieszamy. W mące robimy dołeczek do którego wlewamy mleko z drożdżami.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dobrze mieszamy ciasto. W tym momencie możemy również dodać jabłko pokrojone w kostkę . Również odstawiamy, aż podwoi objętość. Ja ciasto jeszcze raz przemieszałam i ponownie odstawiłam żeby rosło.

  2. Na patenie wlewamy olej tak żeby racuchy były zanurzone w nim do połowy. Nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń