Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne racuchy wg przepisu siostry Anieli. Smak dzieciństwa. Zachęcam do wypróbowania!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Składniki
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Można posypać łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 - 15 min ). Ja często daję ciasto drożdżowe do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 35 stopni
W czasie, gdy zaczyn drożdżowy rośnie przygotowujemy jabłka, najlepiej odmiany miękkiej i słodkiej. Obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół, a potem cząstki jabłek w poprzek na plasterki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy jajka, zaczyn, olej i wszystko mieszamy łyżką drewnianą ok 5 minut. Dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy
Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiam ciasto do piekarnika ( temperatura 35 - 40 st ). Czekamy ok 30 minut, aż ciasto wyrośnie
Jak ciasto wyrośnie smażymy racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem