Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste racuchy na kefirze są idealne na śniadanie, deser lub słodki podwieczorek! Podawaj je z konfiturą albo tradycyjnie z cukrem pudrem.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52318
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 218
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52318
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 218
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i cukier. Wymieszaj widelcem albo łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Do miski wbij jajka i wlej kefir. Wymieszaj rózgą do połączenia. Dodaj teraz wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj cały czas, aby nie było grudek.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu przez około 2–3 minuty z każdej strony aż będą złociste i wyrośnięte.