Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste racuchy na kefirze są idealne na śniadanie, deser lub słodki podwieczorek! Podawaj je z konfiturą albo tradycyjnie z cukrem pudrem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1119
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13651
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1119
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13651
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i cukier. Wymieszaj widelcem albo łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Do miski wbij jajka i wlej kefir. Wymieszaj rózgą do połączenia. Dodaj teraz wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj cały czas, aby nie było grudek.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu przez około 2–3 minuty z każdej strony aż będą złociste i wyrośnięte.