Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe, puszyste, lekkie, smaczne i słodkie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 372
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1659
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14467
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 372
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1659
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14467
Składniki
Rozkruszamy drożdże i wkładamy je do dużej miski. Dosypujemy cukier i wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, aby wszystkie składniki rozpuściły się . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.
Do miski z rozczynem drożdżowym wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na racuchy kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
SOS JABŁKOWO-CYNAMONOWY: blendujemy pokrojone jabłko z jogurtem naturalnym, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i cynamonem. Racuchy można podawać zamiennie z dżemem, miodem, cukrem pudrem, etc.