Dania główne Przepis na:
Racuchy ziemniaczane na słono

Składniki
- Ziemniaki 1,2 kg
- Jajo kurze 5 szt
- mąka 2 łyżki
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- Drożdże 5 dag
- Masło 1 łyżka
- Cebula biała 1 szt
- sól i pieprz do smaku
- smalec lub olej do smażenia
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Reklama
Reklama
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc lub zmielić i ostudzić. Następnie dodać masło utarte z żółtkami, zrumienioną na maśle cebulę, śmietaną utartą z drożdżami, mąką i przyprawami do smaku, dokładnie wyrobić masę. Z białek ubić pianę i przed samym smażeniem połączyć z masą ziemniaczaną. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub pikantnym sosem.
Komentarze do przepisu (0)