Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatouille- francuski gulasz warzywny

Przepis dnia 2020-07-22
Ratatouille- francuski gulasz warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3350

Dodano:

Odsłon: 1959

Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem.

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 papryki (może być żółta i czerwona albo dowolnego koloru)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • garść bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa do pieczenia,smażenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ratatouille- francuski gulasz warzywny

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaser posolić z obu stron i odstawić na 30 minut, po czym wytrzeć każdy plaster z wody i pokroić w kostkę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grilla, papryki pozbawić gniazd nasiennych ułożyć na blasze do pieczenia i piec aż skórka sczernieje przewracając w trakcie pieczenia. Przełożyć do torby foliowej albo plastikowego, zamykanego pudełka.

  2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
    Cukinię pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć ok 15 minut mieszając aż zbrązowieje, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki cukru, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do garnka, na patelnie wylać kilka łyżek wody, wymieszać z sokami z patelni, przelać do garnka.

  3. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,smażyć 1 minute, dodać cukinię i podsmażyć a dużym ogniu aż cukinia się lekko zezłoci, przełożyć do cebuli.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać bakłażana, smażyć mieszając ok 10 minut aż bakłażan będzie rumiany, przełożyć do warzyw, dodać pomidory, wstawić na ogień.
    Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski dodać do warzyw, dorzucić porwaną bazylię, i dusić ok 15 minut, posolić i popieprzyć, dodać drugą łyżkę octu balsamicznego.
    Podawać z bagietką, ryżem albo makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń