Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2020
Ratatouille to francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki z cebulą. Danie które można zjeść z bagietką lub ryżem, makaronem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13521
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1546
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14917
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6132
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13521
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1546
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14917
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6132
Składniki
Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaser posolić z obu stron i odstawić na 30 minut, po czym wytrzeć każdy plaster z wody i pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grilla, papryki pozbawić gniazd nasiennych ułożyć na blasze do pieczenia i piec aż skórka sczernieje przewracając w trakcie pieczenia. Przełożyć do torby foliowej albo plastikowego, zamykanego pudełka.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć ok 15 minut mieszając aż zbrązowieje, dodać szczyptę soli i 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki cukru, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do garnka, na patelnie wylać kilka łyżek wody, wymieszać z sokami z patelni, przelać do garnka.
Ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,smażyć 1 minute, dodać cukinię i podsmażyć a dużym ogniu aż cukinia się lekko zezłoci, przełożyć do cebuli. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać bakłażana, smażyć mieszając ok 10 minut aż bakłażan będzie rumiany, przełożyć do warzyw, dodać pomidory, wstawić na ogień. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski dodać do warzyw, dorzucić porwaną bazylię, i dusić ok 15 minut, posolić i popieprzyć, dodać drugą łyżkę octu balsamicznego. Podawać z bagietką, ryżem albo makaronem.