Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ravioli z grzybami to idealne połączenie prostoty i wyrafinowania, które będzie doskonałe na elegancki obiad lub romantyczną kolację. Delikatne ciasto skrywa aromatyczne wnętrze pełne intensywnego smaku leśnych grzybów. Podsmażenie na maśle sprawia, że zyskują bardziej wyrazisty charakter. Posypane drobno startym parmezanem są wyjątkowo aromatyczne i kuszące. Te ravioli to idealne danie, by poczuć smak włoskiej kuchni w polskiej odsłonie w najprostszej, a zarazem najbardziej wykwintnej formie.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ricottę z żółtkiem i 1 łyżką drobno startego parmezanu. Obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż go na patelni na łyżce oleju. Gdy zacznie pachnieć, dorzuć oczyszczone i pokrojone grzyby, następnie przesmażaj 15-20 minut. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Przesmażone grzyby zblenduj i połącz z mieszanką ricotty i żółtka. Odstaw farsz na później.
Przygotuj ciasto na ravioli. Przesiej mąkę i usyp z niej kopczyk. Następnie dodaj sól, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili dodaj olej i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części i cienko rozwałkuj pierwszy kawałek. Rozwałkowany fragment odłóż na bok na podsypanej mąką powierzchni. Drugi fragment ciasta rozwałkuj w ten sam sposób. Za pomocą łyżki nabieraj małe porcje farszu i układaj małe kopczyki w jednej linii w odległości ok. 3 cm. Po wyłożeniu całego nadzienia, przykryj drugą połową rozwałkowanego ciasta i lekko dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Pokrój ravioli na kwadraty ostrym nożem lub radełkiem.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj ravioli. Gotuj je ok. 3 minuty od wypłynięcia i wyławiaj łyżką cedzakową. Następnie ravioli z grzybami podsmaż na maśle, wyłóż na talerz i posyp tartym parmezanem (lub innym żółtym serem). Dla podkręcenia smaku posyp danie szczyptą otartej skórki z limonki.