Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ravioli ze szpinakiem"
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Składniki
PORCJE, : ok. 60 min; CENA PORCJI: ok. 4,20-5 zł
Z przesianej mąki, oleju, jajek i szczypty soli zagnieć gładkie, plastyczne ciasto. Owiń je folią i odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Sparz pomidory we wrzątku, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Oprósz szczyptą soli, pieprzu i odstaw.
Liście szpinaku krótko zblanszuj. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i odciśnij. Podduś na maśle, dodaj starty parmezan, seler, ser ricotta, dopraw do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je na prostokąty o grubości ok. 1 mm. Na jeden placek ciasta nałóż łyżeczką porcje farszu w odległości 3-5 cm. Ciasto między porcjami farszu posmaruj lekko wodą i ostrożnie nakryj drugim płatem ciasta.
Dociśnij mocno ciasto między porcjami farszu i radełkiem (lub nożem) pokrój na kwadraty. Wrzucaj ravioli do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 4-5 minut. Podaj z pokrojonymi pomidorami, posypane tartym parmezanem i ewentualnie z dodatkiem pesto.Źródło: Świat kobiety