Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który Wam proponuję, szybko się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i z boczku chipsami. Dlaczego po chłopsku je nazwałam, bo smażoną cebulę, grzyby no i boczek dodałam. Takie składniki często dziadek, babcia, tato używali i na różne sposoby do dań dodawali. Ja je z ryżem czerwonym połączyłam i na swój sposób doprawiłam.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę. Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk. Rada: boczek powinien być cieniutki i chudy.
Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać. Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.