Do góry

Dania główne Przepis na:

Rigatoni w sosie amatriciana

Rigatoni w sosie amatriciana

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1894

Dodano:

Odsłon: 255

Proponuję dziś danie z kuchni włoskiej - makaron rigatoni w sosie amatriciana czyli w sosie pomidorowym z boczkiem podsmażonym na złoto z cebulką - sycące danie na chłodną jesień - serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu rigatoni
  • ok. 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ok. 100 ml wody
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 1 ostra papryczka lub szczypta mielonej
  • Oliwa
  • tarty twardy ser grana padano, parmezan, pecorino itd.
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Boczek kroimy w kosteczkę, siekamy natkę pietruszki.

    2. Cebulę kroimy w kosteczkę.

    3. Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Gdy boczek się już podsmaży to dodajemy do niego pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci.
    W tym momencie można dodać pokrojoną drobno ostrą papryczkę.

    4. Gdy cebula się przysmaży to dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, wodę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 25 minut. W międzyczasie będziemy doprawiać. Nastawiamy wodę na makaron. Gdy woda zawrze, solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron, który gotujemy al dente, a ugotowany nie przelewamy zimną wodą, tylko ugotowany i gorący wrzucamy do sosu.

    5. Do sosu dodajemy pół łyżeczki cukru, solimy, sypiemy pieprz, mieszamy i niech sos się powoli gotuje.
    Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę ostrej papryki mielonej, mieszamy i na samym końcu dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki.

    6. Ugotowany gorący makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe.

    7. Podajemy posypane tartym twardym serem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń