Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś danie z kuchni włoskiej - makaron rigatoni w sosie amatriciana czyli w sosie pomidorowym z boczkiem podsmażonym na złoto z cebulką - sycące danie na chłodną jesień - serdecznie polecam :-)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 107
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 96
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 107
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 96
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
1. Boczek kroimy w kosteczkę, siekamy natkę pietruszki. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, dodajemy trochę oliwy i smażymy. Gdy boczek się już podsmaży to dodajemy do niego pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci. W tym momencie można dodać pokrojoną drobno ostrą papryczkę. 4. Gdy cebula się przysmaży to dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, wodę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 25 minut. W międzyczasie będziemy doprawiać. Nastawiamy wodę na makaron. Gdy woda zawrze, solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron, który gotujemy al dente, a ugotowany nie przelewamy zimną wodą, tylko ugotowany i gorący wrzucamy do sosu. 5. Do sosu dodajemy pół łyżeczki cukru, solimy, sypiemy pieprz, mieszamy i niech sos się powoli gotuje. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę ostrej papryki mielonej, mieszamy i na samym końcu dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki. 6. Ugotowany gorący makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. 7. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)