Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowity makaron rigatoni podawany z klasycznym pesto alla genovese. Smak i aromat tego połączenia sprawia, że nic więcej nam nie trzeba - uwielbiam :D
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3017
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 177
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 908
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 611
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3017
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 177
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 908
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 611
Składniki
Orzeszki piniowe rozbijamy delikatnie w moździerzu. Do rozdrabniacza przekładamy listki bazyliowe, 2 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia listków. Następnie do rozdrabniacza dodajemy kawałki orzeszków piniowych z moździerza, parmezan i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników. Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż z pesto powstanie jednolita papka, a tego chcemy uniknąć. Najlepiej gdy malutkie kawałki bazylii otulają każdy kawałek rigatoni. Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - tego ostatniego nie żałujmy, gdyż pieprz dodaje jeszcze większej wyrazistości.
Teraz wystarczy ugotować rigatoni - koniecznie al dente oraz w lekko osolonej wodzie. Do gotowania makaronu możemy dodać 1 ząbek czosnku - wtedy smak i aromat będą jeszcze lepsze. Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością parmezanu i gotowe! Życzę smacznego! :)