Do góry

Dania główne Przepis na:

Rigatoni z pesto alla genovese

Rigatoni z pesto alla genovese

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24973

Dodano:

Odsłon: 18415

Propozycja na smakowity makaron rigatoni podawany z klasycznym pesto alla genovese. Smak i aromat tego połączenia sprawia, że nic więcej nam nie trzeba - uwielbiam :D

Składniki

  • makaron rigatoni
  • PESTO ALLA GENOVESE:
  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzeszki piniowe rozbijamy delikatnie w moździerzu.

    Do rozdrabniacza przekładamy listki bazyliowe, 2 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia listków.

    Następnie do rozdrabniacza dodajemy kawałki orzeszków piniowych z moździerza, parmezan i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.

    Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż z pesto powstanie jednolita papka, a tego chcemy uniknąć. Najlepiej gdy malutkie kawałki bazylii otulają każdy kawałek rigatoni.

    Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - tego ostatniego nie żałujmy, gdyż pieprz dodaje jeszcze większej wyrazistości.

  2. Teraz wystarczy ugotować rigatoni - koniecznie al dente oraz w lekko osolonej wodzie.

    Do gotowania makaronu możemy dodać 1 ząbek czosnku - wtedy smak i aromat będą jeszcze lepsze.

    Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością parmezanu i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń