Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepyszne danie z kuchni włoskiej, klasyczne risotto, w którym nie żałujemy sobie ani masła, ani sera, ani dobrego białego wina, serdecznie polecam :-)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
1. Cebulę bardzo drobno siekamy, następnie w większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy ze sporą łyżką masła, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. 2. Następnie wrzucamy ryż i smażymy go tak długo, aż stanie się lekko przezroczysty. 3. Teraz wlewamy lampkę białego wytrawnego wina, i smażymy wszystko aż alkohol odparuje. 4. Następnie wlewamy partiami gorący bulion, po 2-3 chochle, mieszamy, i gdy bulion zostanie wchłonięty, znów dolewamy i mieszamy i powtarzamy te czynności, aż ryż wchłonie około półtora litra bulionu i stanie się miękki. 5. W międzyczasie możemy odrobinę posolić i sypnąć trochę pieprzu, ale ostrożnie, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo przyprawiony jest rosół. 6. Gdy ryż zmięknie to jest czas na wtarcie twardego sera, wcieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy. 7. Na koniec na wierzch możemy położyć kilka plastrów zmrożonego masła, przykrywamy i na wyłączonym grzaniu pod przykryciem odstawiamy na dwie minuty. 8. Podajemy również z plastrem zmrożonego masła i posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)