Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2603
Dodano: 04.01.2020
Odsłon: 1702
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
1. Cebulę bardzo drobno siekamy, następnie w większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy ze sporą łyżką masła, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
2. Następnie wrzucamy ryż i smażymy go tak długo, aż stanie się lekko przezroczysty.
3. Teraz wlewamy lampkę białego wytrawnego wina, i smażymy wszystko aż alkohol odparuje.
4. Następnie wlewamy partiami gorący bulion, po 2-3 chochle, mieszamy, i gdy bulion zostanie wchłonięty, znów dolewamy i mieszamy i powtarzamy te czynności, aż ryż wchłonie około półtora litra bulionu i stanie się miękki.
5. W międzyczasie możemy odrobinę posolić i sypnąć trochę pieprzu, ale ostrożnie, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo przyprawiony jest rosół.
6. Gdy ryż zmięknie to jest czas na wtarcie twardego sera, wcieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy.
7. Na koniec na wierzch możemy położyć kilka plastrów zmrożonego masła, przykrywamy i na wyłączonym grzaniu pod przykryciem odstawiamy na dwie minuty.
8. Podajemy również z plastrem zmrożonego masła i posypane tartym twardym serem.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)