Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepyszne danie z kuchni włoskiej, klasyczne risotto, w którym nie żałujemy sobie ani masła, ani sera, ani dobrego białego wina, serdecznie polecam :-)
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 27
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 57
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26537
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 27
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 57
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26537
Składniki
1. Cebulę bardzo drobno siekamy, następnie w większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy ze sporą łyżką masła, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. 2. Następnie wrzucamy ryż i smażymy go tak długo, aż stanie się lekko przezroczysty. 3. Teraz wlewamy lampkę białego wytrawnego wina, i smażymy wszystko aż alkohol odparuje. 4. Następnie wlewamy partiami gorący bulion, po 2-3 chochle, mieszamy, i gdy bulion zostanie wchłonięty, znów dolewamy i mieszamy i powtarzamy te czynności, aż ryż wchłonie około półtora litra bulionu i stanie się miękki. 5. W międzyczasie możemy odrobinę posolić i sypnąć trochę pieprzu, ale ostrożnie, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo przyprawiony jest rosół. 6. Gdy ryż zmięknie to jest czas na wtarcie twardego sera, wcieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy. 7. Na koniec na wierzch możemy położyć kilka plastrów zmrożonego masła, przykrywamy i na wyłączonym grzaniu pod przykryciem odstawiamy na dwie minuty. 8. Podajemy również z plastrem zmrożonego masła i posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)