Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 1366

Proponuję dziś przepyszne danie z kuchni włoskiej, klasyczne risotto, w którym nie żałujemy sobie ani masła, ani sera, ani dobrego białego wina, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • ok. 250 ml białego wytrawnego wina
  • ok. półtora litra gorącego bulionu
  • masło oraz kilka plastrów zmrożonego
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • starty ser parmezan, grana padano, pecorino...
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto klasyczne

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę bardzo drobno siekamy, następnie w większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy ze sporą łyżką masła, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.

    2. Następnie wrzucamy ryż i smażymy go tak długo, aż stanie się lekko przezroczysty.

    3. Teraz wlewamy lampkę białego wytrawnego wina, i smażymy wszystko aż alkohol odparuje.

    4. Następnie wlewamy partiami gorący bulion, po 2-3 chochle, mieszamy, i gdy bulion zostanie wchłonięty, znów dolewamy i mieszamy i powtarzamy te czynności, aż ryż wchłonie około półtora litra bulionu i stanie się miękki.

    5. W międzyczasie możemy odrobinę posolić i sypnąć trochę pieprzu, ale ostrożnie, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo przyprawiony jest rosół.

    6. Gdy ryż zmięknie to jest czas na wtarcie twardego sera, wcieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy.

    7. Na koniec na wierzch możemy położyć kilka plastrów zmrożonego masła, przykrywamy i na wyłączonym grzaniu pod przykryciem odstawiamy na dwie minuty.

    8. Podajemy również z plastrem zmrożonego masła i posypane tartym twardym serem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń