Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na smakowite i proste w przygotowaniu risotto na piwie z groszkiem cukrowym. Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku. Całość dopełnił słodki groszek cukrowy oraz marchewka. To danie w wersji wege, bardzo trafiło w moje podniebienie. Gorąco polecam! :)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2645
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20149
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 747
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7180
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2645
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20149
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 747
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7180
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W wersji dla mięsożerców, polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej. Życzę smacznego! :)