Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe risotto :-). Porcja dla 4 osób.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
1. W rondelku o grubym dnie rozgrzej oliwę. 2. Dodaj cebulę, czosnek i smaż na wolnym ogniu 5 minut, aż zmiękną. 3. Zwiększ ogień, dodaj paprykę i ryż (nie myjemy go) i mieszaj około 2 minuty. 4. Ziarna powinny być lekko przezroczyste. 5. Wlej wino, mieszając, całkowicie je odparuj. 6. Dodaj łyżkę wazową bulionu. Kontynuuj gotowanie 15 minut na średnim ogniu i stopniowo dolewaj resztę bulionu w zależności od tempa wchłaniania go przez ryż. 7. Wyłącz ogień i dodaj kawałeczki zimnego masła oraz parmezan. 8. Dopraw pieprzem. 9. Szybko wymieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. 10. W razie potrzeby dodaj sól. 11. Przykryj risotto, odstaw na 2 minuty i dopiero podawaj. 12. Smacznego :-)