Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 08.03.2008
Odsłon: 27243
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ryż gotować w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki, posolić i udusić, dolewając trochę bulionu. Pomidory zanurzyć we wrzątku, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, by tłuszcz się wytopił. Pomidory i boczek wymieszać z pieczarkami, wlać pozostały bulion i zagotować. Natkę opłukać i posiekać. Gorący ryż wymieszać z pieczarkami i posypać natką pietruszki;) Rada --> Do risotta najbardziej odpowiedni jest (nie sklejający się) ryż długoziarnisty:) Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 15 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Tego nawet nie będę komentować,bo to jakaś masakra,a nie risotto.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Fretka008 08 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
taki sam przepis na risotto miałam kiedyś w książce z przepisami "Kolekcja dobrej kuchni".0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 26 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Nie bądź Panek taki mądry,bo ludzie komentujący to danie mają rację.Kiedy ktoś pisze risotto to ma być risotto a nie potrawka z ryżu i czegoś tam.Jak szukam przepisu na pizzę,to oczekuje,że będzie to cieniutki placek z dodatkami a nie ciacho 4cm grubości pieczone przez pół godziny,a bigos to nie kapusta z dodatkami mięsnymi pozbieranymi po imprezie...Nazwa dania nie powinna być myląca.
3 Kto głosował? | Odpowiedz

Panek 03 maja 2009Zgłoś do usunięcia
I co z tego że nie widziałeś risotta z takiego ryżu, specjaliści za dychę :) jak by nie nowe pomysły, nadal biegali byśmy na polowania z dzidami ( niektórych komentarze są na takim poziomie, że wydaje mi się jak by właśnie z takiego polowania wrócili ich autorzy ) Ludzie weźcie się ogarnijcie, najpierw spróbujcie, później komentujcie... pizza na początku była plackiem z resztkami produktów, które były brane żeby się nie zmarnowały, a teraz frutti di mare, z tym z owakim, na amerykańskim cieście... i co, łyso wam?? weźcie zacznijcie myśleć.POZDRAWIAM
Przepis na 5+ na pewno spróbuje
0 Kto głosował? | Odpowiedz

mirekg 09 października 2008Zgłoś do usunięcia
aaaaa, jeszcze jedno, w życiu nie widziaÅ�em risotto z dÅ�ugoziarnistego ryżu, vialone, vialone albo arborio, pa1 Kto głosował? | Odpowiedz

mirekg 09 października 2008Zgłoś do usunięcia
masakra- risotto najpierw siÄ� smaży na oliwie , dodaje wina, potem porcjami dolewa bulionu a na koÅ�cu dodatki + parmezan i masÅ�o... kto ciÄ� dzieweczko uczyÅ�?1 Kto głosował? | Odpowiedz

KretaKarbo 22 sierpnia 2008Zgłoś do usunięcia
Bardzo mało apetycznie wygląda, może by je trochę ożywić groszkiem zielonym, papryką czerwoną, czy czymś.Albo schować w liście kapusty włoskiej.ukryć w wydrążonej papryce
Albo nałożyć na talerzu w jakieś kulki, posypać zieleniną, Pewniwe jest smaczne, ale wygląda?! widać jak.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

annmarii 18 lipca 2008Zgłoś do usunięcia
dziwne, że zawsze krytycy to goście bez imienia i nazwiska.0 Kto głosował? | Odpowiedz