Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto Szafranowe

Risotto Szafranowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 101

Dzisiaj bierzemy na warsztat klasyczne Risotto z szafranem. Pokochali je Włosi, pokochał cały świat lecz nie każdy wie jak je idealnie przyrządzić. Zdradzamy klasyczny, prosty przepis na risotto oraz kilka sposobów jak udekorować danie aby wyglądało bardziej zachęcająco

Składniki

  • 150 g Cebuli
  • 300 g Ryżu do risotto
  • 1 opakowanie szafranu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g masła
  • 200 g Parmezanu
  • garść Rukoli
  • 1 pomidorek koktajlowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto Szafranowe

Przygotowanie

  1. Risotto (Cały proces przedstawiam na filmie poniżej)

    -Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w rondlu
    - dodajemy ryż i zalewamy białym winem.
    -gotujemy chwilę aż prawie całe wino wyparuję i dodajemy bulion warzywny z szafranem.
    -Gotujemy co jakiś czas podlewając bulionem aż ryż zmięknie
    -Dodajemy masło i parmezan

    Gotowe!!!!

  2. Dekorację :
    -szklista Rukola z Frytury
    -Pomidorek koktajlowy (art deko)
    -Koszyczek z Parmezanu

    Ciężko będzie to opisać słowami, łatwiej pokazać, więc po prostu zapraszam do Filmu poniżej. tego typu dekoracji można używać również do makaronów i innych dań ;)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń