Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto w rożkach w boczku"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Rożki owijam folią aluminiową. Każdą tak przygotowaną foremkę szczelnie okręcam trzema plasterkami boczku. Układam na blasze, piekę 15 minut w 190 st. Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć. Jeszcze ciepłe rurki zdejmuję z foremek.
Cebulę siekam, szklę na 2 łyżkach oleju. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku pieprzem i solą. Smażę 5 min. Wtedy dodaję obraną i pokrojoną w kostkę marchew. smażę ok. 2 min, po czym wsypuję ryż. Mieszając, smażę go kilka minut. Dodaję pokruszoną kostkę rosołową i szczyptę kurkumy. Zalewam 3/4 szkl. wody.
W miarę jak ryż wchłania wodę, uzupełniam ją stopniowo (w sumie zużywam ok. 1,5 szkl. wody). Kiedy ryż jest miękki, danie przyprawiam i dodaję ser. Gdy się rozpuści, napełniam nim rożki z boczku.Źródło: Tina