Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z bobem

Risotto z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1910

Dodano:

Odsłon: 2964

W jarzyniaku półki pełne bobu więc u mnie ....

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • 200 g sypkiego ryżu arborio
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta cukru
  • 3/4 pęczka koperku
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z bobem

Przygotowanie

  1. Ugotowany w osolonej wodzie bób łuskamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy i z tłuszczu.
    Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie.Dodajemy ryż i mieszamy do momentu aż stanie się szklisty. Wlewamy chochlę bulionu, sok z limonki i cukier i ciągle mieszając czekamy aż ryż wchłonie wywar. Ponownie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Tę samą czynność powtarzam do momentu aż ryż będzie al dente (powinniśmy wykorzystać cały bulion). Dodajemy bób, posiekany koperek, masło, boczek i starty parmezan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń