Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z cukinią przygotowałam pod wpływem Jamie’go Olivera, a ściślej mówiąc – pod wpływem przepisu, który znalazłam na jego stronie. Jednak nie trzymałam się kurczowo przepisu, tylko radośnie zmodyfikowałam go po swojemu. I chociaż jadam od czasu do czasu różne rodzaje risotta (kilka moich fajnych receptur znajdziesz na Smakerze oraz na blogu) i bardzo je lubię, to jednak risotto z cukinią zaskoczyło mnie totalnie. Bo cukinia i ryż są dość mało wyraziste same w sobie, ale pozostałe składniki sprawiły, że całe danie jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 939
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 939
Składniki
W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę.
Dodaj posiekane warzywa – cebulę, czosnek i seler naciowy. Podsmażaj, mieszając, przez około 5 minut, czyli do momentu, aż składniki zmiękną. W razie potrzeby wlej 1-2 łyżki wody i niech całość dusi się do miękkości, ale warzywa nie powinny się zrumienić.
Jedną cukinię pokrój na dość cienkie ćwierćplasterki (grubości najwyżej pół centymetra), a drugą zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Z bazylii poodrywaj liście, a łodyżki pokrój na krótsze kawałki.
W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny (lub wodę z dodatkiem kostek). Dodaj łodyżki bazylii, które bulionowi dodadzą dużo smaku. Podtrzymuj stan lekkiego wrzenia.
Do rondla z cebulą, czosnkiem i łodygami selera dodaj ryż i dalej całość podsmażaj.
Smaż ryż przez 1-2 minuty, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino. Gotuj i mieszaj do momentu, w którym ryż wchłonie cały płyn, a większość alkoholu odparuje.
Zmień ogień pod ryżem na średni, a następnie dodaj chochelkę gorącego bulionu, unikając łodyżek bazylii – one są tylko po to, by dodać smaku, a nie do zjedzenia.
Często mieszaj i kontynuuj dodawanie bulionu, po jednej chochelce, za każdym razem czekając, aż ryż całkowicie wchłonie bulion przed dodaniem kolejnej chochli. Kontynuuj, aż zużyjesz dwie trzecie płynu.
W tym momencie dodaj cukinię startą na tarce. Gotuj wszystko, mieszając od czasu do czasu. Tarta cukinia puści sok, więc nie musisz dodawać bulionu. Poczekaj, aż risotto wchłonie całą wilgoć.
Teraz dodaj ćwierćplasterki cukinii i resztę bulionu. Ponownie gotuj aż do wchłonięcia płynu, a następnie zdejmij rondel z palnika.
Dodaj kawałki mozzarelli, połowę posiekanej bazylii i łyżkę Grana Padano. W razie potrzeby dosyp szczyptę soli do smaku.
Wymieszaj wszystko i pozwól odpocząć risottu przez 2-3 minuty pod pokrywką.
Rozdziel risotto na cztery talerze, posyp pozostałym twardym serem, świeżą bazylią i kosteczkami świeżego, surowego chili, a następnie podaj na stół.
Smacznego!