Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z dynią i kabanoskami

Risotto z dynią i kabanoskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2263

Dodano:

Odsłon: 205

Potrawa ma ciekawe połączenie smaków – delikatna i lekko słodkawa dynia z pikantnymi kabanosami, a do tego fantastyczny kolor. Zachęcam do wypróbowania :)

Składniki

  • Dynia - ok. 800 g (ja użyłam odmiany Hokkaido)
  • Ryż - 300 g (użyłam typ do risotto - arborrio)
  • Cebula szalotka - 3 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kabanos z chili - 100-120 g
  • Masło - 50 g
  • Parmezan - do posypania
  • Bulion - 500 ml
  • Majeranek - do smaku
  • Lubczyk - do smaku
  • Sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy i kroimy na niewielką kostkę. W kostkę kroimy też szalotki i kabanosy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kabanosy chwilę podsmażamy na suchej patelni i odkładamy na bok. Na tą samą patelnię dajemy odrobinę masła i szklimy szalotkę. Następnie dodajemy czosnek i dynię. Chwilę podsmażamy i dodajemy ryż. Całość chwilę smażymy, przekładamy do garnka a następnie dolewamy bulion. Gotujemy do miękkości, pamiętając o mieszaniu, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a gdy wszystko będzie miękkie dodajemy podsmażone wcześniej kabanosy. Na końcu dodajemy trochę masła i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń