Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z groszkiem i boczkiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Rozgrzej połowę masła w rondlu. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Usmaż. Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj. Dosyp ryż, dokładnie wymieszaj, by każde ziarenko pokryło się cebulowym sosem. Dolej wino i gotuj, dopóki płyn nie odparuje.
Dodawaj do rondla powoli po 1/2 szklanki gorącego bulionu, aż ryż go wchłonie (zajmie ci to około 20 minut).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż na blachę plastry boczku oraz pomidorki koktajlowe. Piecz ok. 15 minut, aż boczek się zezłoci, a pomidorki zmiękną. Odstaw.
Dorzuć do risotta zielony groszek. Zagotuj. Dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu i resztę masła. Wymieszaj risotto z boczkiem i pomidorkami, posyp listkami bazylii i przypraw.Źródło: Olivia