Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z groszkiem i boczkiem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1234
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1339
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4204
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1234
Składniki
Rozgrzej połowę masła w rondlu. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Usmaż. Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj. Dosyp ryż, dokładnie wymieszaj, by każde ziarenko pokryło się cebulowym sosem. Dolej wino i gotuj, dopóki płyn nie odparuje.
Dodawaj do rondla powoli po 1/2 szklanki gorącego bulionu, aż ryż go wchłonie (zajmie ci to około 20 minut).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż na blachę plastry boczku oraz pomidorki koktajlowe. Piecz ok. 15 minut, aż boczek się zezłoci, a pomidorki zmiękną. Odstaw.
Dorzuć do risotta zielony groszek. Zagotuj. Dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu i resztę masła. Wymieszaj risotto z boczkiem i pomidorkami, posyp listkami bazylii i przypraw.Źródło: Olivia