Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z grzybami leśnymi

Przepis dnia 2022-01-14
Risotto z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 1126

Zapraszam na klasyczne włoskie danie ze swojskim twistem. Risotto z grzybami leśnymi jest kremowe i pełne smaku; to przepyszna propozycja na sycący, satysfakcjonujący obiad lub romantyczną kolację. Zarówno grzyby, jak i pieczarki wnoszą własne nuty smakowe podbite wytrawnym winem. Pamiętaj, aby użyć ryżu o okrągłych ziarnach, dobrze nasiąkającego płynami. By danie było wegetariańskie, zastąp parmezan serem z podpuszczki mikrobiologicznej.

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 garście (50 g) suszonych grzybów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 175 ml białego wytrawnego wina
  • Pół kawałka (100 g) parmezanu lub alternatywy z podpuszczki mikrobiologicznej
  • 2 łyżki (30 ml) oleju
  • 2 łyżki (25 g) masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z grzybami leśnymi

Przygotowanie

  1. Zalej suszone grzyby wrzątkiem i postaw na średnio niskim ogniu. Gotuj do miękkości – przez około 25 minut. Zachowaj wywar.

  2. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Posiekaj pietruszkę. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki.

  3. W szerokim rondlu o grubym dnie podgrzej olej. Podsmaż cebulę oraz czosnek.

  4. Dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru.

  5. Łyżką cedzakową przełóż podgotowane grzyby do rondla. Do wywaru, w którym gotowały się grzyby, dodaj bulion i przykryj garnek. Podsmażaj grzyby przez kilka minut. Dodaj sól I pieprz.

  6. Dodaj ryż do risotto; smaż przez kilka minut, aż brzegi ziaren staną się półprzezroczyste.

  7. Do ryżu dodaj białe, wytrawne wino. Gotuj bez przykrycia, aż ryż wchłonie płyn.

  8. Stopniowo, po jedną, dwie chochelki, dodawaj grzybowo-warzywny wywar do ryżu. Gotuj bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu. Przez dodaniem następnej partii poczekaj, aż ryż wchłonie płyn.

  9. Po wykorzystaniu całego płynu dodaj dwie łyżki masła i wmieszaj je w danie.

  10. Wyłącz ogień i dodaj połowę świeżo startego parmezanu. Dodaj połowę natki pietruszki. Przemieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną część parmezanu.

  11. Przed zaserwowaniem posyp porcje resztą parmezanu oraz pietruszki.

  12. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń