Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na klasyczne włoskie danie ze swojskim twistem. Risotto z grzybami leśnymi jest kremowe i pełne smaku; to przepyszna propozycja na sycący, satysfakcjonujący obiad lub romantyczną kolację. Zarówno grzyby, jak i pieczarki wnoszą własne nuty smakowe podbite wytrawnym winem. Pamiętaj, aby użyć ryżu o okrągłych ziarnach, dobrze nasiąkającego płynami. By danie było wegetariańskie, zastąp parmezan serem z podpuszczki mikrobiologicznej.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3299
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1854
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3299
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1854
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 607
Składniki
Zalej suszone grzyby wrzątkiem i postaw na średnio niskim ogniu. Gotuj do miękkości – przez około 25 minut. Zachowaj wywar.
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Posiekaj pietruszkę. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki.
W szerokim rondlu o grubym dnie podgrzej olej. Podsmaż cebulę oraz czosnek.
Dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru.
Łyżką cedzakową przełóż podgotowane grzyby do rondla. Do wywaru, w którym gotowały się grzyby, dodaj bulion i przykryj garnek. Podsmażaj grzyby przez kilka minut. Dodaj sól I pieprz.
Dodaj ryż do risotto; smaż przez kilka minut, aż brzegi ziaren staną się półprzezroczyste.
Do ryżu dodaj białe, wytrawne wino. Gotuj bez przykrycia, aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo, po jedną, dwie chochelki, dodawaj grzybowo-warzywny wywar do ryżu. Gotuj bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu. Przez dodaniem następnej partii poczekaj, aż ryż wchłonie płyn.
Po wykorzystaniu całego płynu dodaj dwie łyżki masła i wmieszaj je w danie.
Wyłącz ogień i dodaj połowę świeżo startego parmezanu. Dodaj połowę natki pietruszki. Przemieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną część parmezanu.
Przed zaserwowaniem posyp porcje resztą parmezanu oraz pietruszki.
Smacznego!