Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kozim serem i gruszką

Risotto z kozim serem i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7455

Dodano:

Odsłon: 8018

Danie, które sprawdzi się na wyjątkową kolację, jak również na zwykły obiad :) Risotto z kozim serem i słodką gruszką uwodzi smakiem. Imbir nadaje aromatu i wyostrza smak. U mnie danie udekorowane pieczonymi plasterkami gruszki dzięki czemu wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Polecam!

Składniki

  • 2 gruszki
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 120g ryżu do risotto
  • 400-500ml gorącego bulionu warzywnego
  • 80g koziego sera
  • łyżka marynowanego imbiru
  • przyprawy: sól, pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i imbir drobno kroimy. Gruszki myjemy, nie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy ryż i smażymy na średnim ogniu około 2 minut cały czas mieszając. Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu za każdym razem gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Przed ostatnią "dolewką" bulionu dodajemy gruszki i imbir. Gdy ryż będzie już miękki danie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser i podgrzewamy jeszcze około 2 minut.

  2. Pieczone plastry gruszki: pół gruszki kroimy na cienkie plasterki wraz ze skórką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń