Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu dostałam ryż do risotto marki Kupiec i dzisiaj postanowiłam go przetestować. Przebrnęłam przez setki przepisów ale moją uwagę zwrócił przepis Jamiego Oliviera z książki Włoska wyprawa Jamiego Oliviera, którą wręcz uwielbiam. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmieniła ale właśnie dlatego lubię czarować w kuchni.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10120
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9158
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6525
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10120
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9158
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6525
Składniki
Do garnka wlewam oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam do garnka i gotuję przez 15 minut na małym ogniu tak, aby się nie przyrumieniły. Kiedy warzywa są już miękkie dodaje ryż.
Bulion podgrzewam żeby był ciepły. Ryż cały czas mieszam a kiedy robi się szklisty wlewam lampkę wina. Mieszam aż alkohol odparuje a ryż wchłonie esencje.
Następnie wlewam 1 chochle bulionu i przyprawiam szczyptą soli. Zmniejszam ogień tak, aby ryż lekko bulgotał. Dodaję kolejną chochlę gorącego bulionu i mieszam rozprowadzając dokładnie skrobie wydzieloną przez ryż. Zanim dodam następną chochlę bulionu czekam, aż ryż wchłonie poprzednią. Cały proces trwa około 15 minut, trzeba spróbować czy ryż jest dogotowany jeżeli nie - wlewam kolejną chochlę bulionu aż do skutku.
Odstawiam ugotowane risotto, dodaję łyżkę masła i starty parmezan i przykrywam na 2 minuty.
W tym czasie rozgrzewam patelnię z oliwą, wrzucam utartą kolendrę i czosnek i smażę krewetki. Dodaje je do risotto i podaję od razu - ma gładką i kremową konsystencję.