Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry bulion to podstawa każdego risotto. Uwielbiam przygotowywać je na domowym rosole, który otula cudownym smakiem każde ziarenko ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z czerwoną papryką oraz kawałkami aromatycznego kurczaka. To proste połączenie, które naprawdę potrafi oczarować kubki smakowe.
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 208
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 208
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę łączymy z przyprawami, a powstałą mieszankę dodajemy do kawałków kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*. * Kawałki kurczaka marynujemy min. godzinę, ale jeśli macie czas, możecie zostawić je w marynacie na dłużej, także na noc. Przed smażeniem wyciągnijcie mięso chwilę wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie rumiany kolor, odkładamy na chwilę na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski.
Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego podsmażone kawałki kurczaka oraz paprykę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.