Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle kremowe risotto z kurczakiem i szparagami.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 202
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 966
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 202
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 966
Składniki
Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone mięso, przyprawić papryką i usmażyć. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dorzucić drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą. Zrobić miejsce i wsypać ryż.
Gdy ziarenka się zeszklą wlać wino, wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol się ulotni. Zalać częścią ciepłego rosołu. Mieszać i gotować dalej na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną porcję wywaru.
Po 10 minutach, czyli mniej więcej w połowie gotowania, dorzucić pokrojone szparagi – bez główek (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Jakieś 2-3 minuty przed końcem dodać główki i starty na jarzynowych oczkach oscypek.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.