Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na sycący i ciekawy obiad? Przygotuj pyszne, sezonowe risotto z kurczakiem i szparagami według przepisu Ewy Wachowicz. Ten klasyczny przepis idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Wbrew pozorom, risotto wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy jedynie odrobina cierpliwości.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 404
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 179
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16611
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 384
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 404
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 179
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16611
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 384
Składniki
Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone mięso, przyprawić papryką i usmażyć. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dorzucić drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą. Zrobić miejsce i wsypać ryż.
Gdy ziarenka się zeszklą wlać wino, wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol się ulotni. Zalać częścią ciepłego rosołu. Mieszać i gotować dalej na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną porcję wywaru.
Po 10 minutach, czyli mniej więcej w połowie gotowania, dorzucić pokrojone szparagi – bez główek (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Jakieś 2-3 minuty przed końcem dodać główki i starty na jarzynowych oczkach oscypek.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.