Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z kurczakiem i warzywami to dość klasyczne danie, ale w tym przepisie połączone są aromatyczne i lekko ostre smaki wraz z delikatnym ryżem oraz mięsem. Wypróbuj koniecznie!
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pora umyj, odkrój część białą i jasnozieloną, pokrój w cienkie krążki albo kostkę.
Na dużej patelni, dość głębokiej, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni, z dodatkiem odrobiny oleju jeśli potrzeba, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj pokrojonego pora, paprykę czerwoną i chili. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj suchy ryż do warzyw na patelni i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Osobno zagotuj bulion. Stopniowo dodawaj go, kiedy będzie gorący, po jednej chochli, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie al dente i kremowy (około 18-20 minut).
Dodaj do ryżu usmażonego wcześniej kurczaka oraz odcedzony groszek konserwowy. Dopraw risotto curry, kolendrą, natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. Gotuj jeszcze przez kilka minut.