Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z kurczakiem i warzywami to dość klasyczne danie, ale w tym przepisie połączone są aromatyczne i lekko ostre smaki wraz z delikatnym ryżem oraz mięsem. Wypróbuj koniecznie!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4213
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 469
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3758
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4213
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 469
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3758
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pora umyj, odkrój część białą i jasnozieloną, pokrój w cienkie krążki albo kostkę.
Na dużej patelni, dość głębokiej, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni, z dodatkiem odrobiny oleju jeśli potrzeba, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj pokrojonego pora, paprykę czerwoną i chili. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj suchy ryż do warzyw na patelni i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Osobno zagotuj bulion. Stopniowo dodawaj go, kiedy będzie gorący, po jednej chochli, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie al dente i kremowy (około 18-20 minut).
Dodaj do ryżu usmażonego wcześniej kurczaka oraz odcedzony groszek konserwowy. Dopraw risotto curry, kolendrą, natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. Gotuj jeszcze przez kilka minut.