Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z kurczakiem i warzywami to dość klasyczne danie, ale w tym przepisie połączone są aromatyczne i lekko ostre smaki wraz z delikatnym ryżem oraz mięsem. Wypróbuj koniecznie!
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 127
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1192
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31239
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3656
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4637
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 127
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1192
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31239
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3656
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4637
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pora umyj, odkrój część białą i jasnozieloną, pokrój w cienkie krążki albo kostkę.
Na dużej patelni, dość głębokiej, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni, z dodatkiem odrobiny oleju jeśli potrzeba, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj pokrojonego pora, paprykę czerwoną i chili. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj suchy ryż do warzyw na patelni i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Osobno zagotuj bulion. Stopniowo dodawaj go, kiedy będzie gorący, po jednej chochli, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie al dente i kremowy (około 18-20 minut).
Dodaj do ryżu usmażonego wcześniej kurczaka oraz odcedzony groszek konserwowy. Dopraw risotto curry, kolendrą, natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. Gotuj jeszcze przez kilka minut.