Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z kurczakiem i warzywami to dość klasyczne danie, ale w tym przepisie połączone są aromatyczne i lekko ostre smaki wraz z delikatnym ryżem oraz mięsem. Wypróbuj koniecznie!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22924
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1870
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4838
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22924
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1870
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4838
Składniki
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Pora umyj, odkrój część białą i jasnozieloną, pokrój w cienkie krążki albo kostkę.
Na dużej patelni, dość głębokiej, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni, z dodatkiem odrobiny oleju jeśli potrzeba, podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj pokrojonego pora, paprykę czerwoną i chili. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj suchy ryż do warzyw na patelni i smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Osobno zagotuj bulion. Stopniowo dodawaj go, kiedy będzie gorący, po jednej chochli, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie al dente i kremowy (około 18-20 minut).
Dodaj do ryżu usmażonego wcześniej kurczaka oraz odcedzony groszek konserwowy. Dopraw risotto curry, kolendrą, natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. Gotuj jeszcze przez kilka minut.