Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem

Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 469 Ocena: 10387

Dodano:

Odsłon: 210

Sezon na kurki nie trwa wiecznie choć w tym roku był wyjątkowo długi:). Na szczęście udało mi się zrobić solidne zapasy i mogę cieszyć się pysznym risotto z kurkami.

Składniki

  • 200g ryżu do risotto
  • 200g boczku wędzonego
  • 300g kurek (mogą być mrożone)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 100g sera cheddar
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ok. 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Kurki oczyszczamy i myjemy. Jeśli mamy mrożone kurki, rozmrażamy je. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce.

  2. Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i kurki, podsmażmy chwilę. Wsypujemy ryż, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Kiedy ryż zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń