Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1309

Dodano:

Odsłon: 2699

Delikatne i kremowe

Składniki

  • 300g pieczarek
  • 1,5 szklanki ryżu Arborio
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l gorącego wywaru grzybowego
  • 3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar)
  • 3 łyżki masła
  • pieprz świeżo mielony
  • Sól morska
  • 2 lyżki natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy nie odrywając nóżek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką masła. Na głębokiej patelni (lub jak ja w garnku) kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy zeszkli się dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając wywaru. Gdy nasz ryż jest już al dente zdejmujemy go z ognia, dorzucamy pieczarki i mieszamy. Ostatnimi produktami, które dodajemy do naszego risotto jest starty ser , 1 łyżka masła, natka pietruszki oraz oczywiście sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Garnek przykrywamy pokrywką i na chwilę odstawiamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń