Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, które nie zajmie Wam dużo czasu w kuchni. Jest dietetyczne, lekkostrawne, ale zarazem sycące, polecam
nóż, deska do krojenia, patelnia
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2896
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2896
Składniki
Obraną cebulę, paprykę, pieczarki oraz kurczaka pokroić w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, chwilę smażyć, dodać mięso, smażyć chwilę, ale nie mieszać zbyt często, aby kurczak nie puścił wody. Dodać ryż, masło, jeszcze chwile smażyć, dodać pieczarki i pół łyżeczki tymianku. Smażyć wszystko razem, aż pieczarki się zeszklą. Wlać 250 ml gorącej wody, dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem pół godziny, aż ryż wchłonie wodę.
Gotowe risotto doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.