Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, które nie zajmie Wam dużo czasu w kuchni. Jest dietetyczne, lekkostrawne, ale zarazem sycące, polecam
nóż, deska do krojenia, patelnia
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 98
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 98
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Obraną cebulę, paprykę, pieczarki oraz kurczaka pokroić w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, chwilę smażyć, dodać mięso, smażyć chwilę, ale nie mieszać zbyt często, aby kurczak nie puścił wody. Dodać ryż, masło, jeszcze chwile smażyć, dodać pieczarki i pół łyżeczki tymianku. Smażyć wszystko razem, aż pieczarki się zeszklą. Wlać 250 ml gorącej wody, dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem pół godziny, aż ryż wchłonie wodę.
Gotowe risotto doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.