Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, które nie zajmie Wam dużo czasu w kuchni. Jest dietetyczne, lekkostrawne, ale zarazem sycące, polecam
nóż, deska do krojenia, patelnia
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Obraną cebulę, paprykę, pieczarki oraz kurczaka pokroić w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, chwilę smażyć, dodać mięso, smażyć chwilę, ale nie mieszać zbyt często, aby kurczak nie puścił wody. Dodać ryż, masło, jeszcze chwile smażyć, dodać pieczarki i pół łyżeczki tymianku. Smażyć wszystko razem, aż pieczarki się zeszklą. Wlać 250 ml gorącej wody, dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem pół godziny, aż ryż wchłonie wodę.
Gotowe risotto doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.