Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy teraz porę, kiedy możemy się rozkoszować pysznymi darami jesieni: cukinie, dynie, paprykę. Tak więc mając w spiżarni sporo różnych warzyw postanowiłam wykorzystać je i przygotować risotto z warzywami. warzywne risotto to pyszne, lekkie danie, które można nieco wzmocnić dodając np tartą mozzarellę albo zjeść w wersji delikatniejszej posypane tylko parmezanem.
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia
Do cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy z cebulą, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 - 3 minuty i dosypujemy ryż, który zalewamy częścią bulionu. Dodajemy fasolkę. Przykrywamy
Po 5 minutach dodajemy do ryżu pokrojoną w kostkę cukinię i dolewamy kolejną część płynu. Całość delikatnie solimy. Mieszamy i zakrywamy
Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut w razie potrzeby dolewając resztę bulionu i często mieszając. W międzyczasie przyprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, estragonem i pieprzem
Gdy płyn odparuje, a ryż jest już miękki wyłączamy palnik i mieszamy całość ze startą mozzarellą ( opcjonalnie )
Wykładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem