Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką

Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26140

Dodano:

Odsłon: 1522

Propozycja na wyraziste w smaku, bardzo aromatyczne risotto z wędzonym boczkiem, cebulką i marchewką. Smak całości podkreśla intensywny bulion mięsny, pogłębiony delikatnością białego wina i wyrazistością szafranu. Danie pożywne, sycące i smaczne :)

Składniki

  • 160 g ryżu Arborio
  • około 700 ml bulionu mięsnego
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 małe cebule białe
  • 2 małe marchewki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta nitek szafranu
  • szczypta kurkumy
  • pieprz czarny
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką

Przygotowanie

  1. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Na początku, na dużej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy odrobinę (około 1 łyżkę) oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy startą marchewkę i również delikatnie ją podsmażamy.

  2. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go, aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.

    Dalej dolewamy kieliszek białego wina i mieszamy całość do momentu wyparowania alkoholu.

    Następnie dodajemy porcję gorącego bulionu i mieszamy wszystko do jego całkowitego wchłonięcia.

    Czynność powtarzamy dolewając partiami porcje bulionu, do momentu nabrania przez ryż odpowiedniej miękkości i kleistej konsystencji. W między czasie dodajemy nitki szafranu, szczyptę kurkumy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Na koniec (po wyłączeniu palnika) całość przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 31 grudnia 2014 Mniam, wszystko co z boczusiem musi być pyszne! A gdyby tak zamiast kostki mięsnej użyć kostki/bulionu na wędzonym boczku? Oj, aż głodna się zrobiłam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 grudnia 2014 Bardzo apetyczne risotto i ciekawy przepis na smażenie z suchym ryżem :-) muszę wypróbować :-), a z dodatkiem wina brzmi kusząco :-). Pozdrawiam serdecznie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń