Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na wyraziste w smaku, bardzo aromatyczne risotto z wędzonym boczkiem, cebulką i marchewką. Smak całości podkreśla intensywny bulion mięsny, pogłębiony delikatnością białego wina i wyrazistością szafranu. Danie pożywne, sycące i smaczne :)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 950
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 950
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na początku, na dużej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy odrobinę (około 1 łyżkę) oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy startą marchewkę i również delikatnie ją podsmażamy.
Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go, aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty. Dalej dolewamy kieliszek białego wina i mieszamy całość do momentu wyparowania alkoholu. Następnie dodajemy porcję gorącego bulionu i mieszamy wszystko do jego całkowitego wchłonięcia. Czynność powtarzamy dolewając partiami porcje bulionu, do momentu nabrania przez ryż odpowiedniej miękkości i kleistej konsystencji. W między czasie dodajemy nitki szafranu, szczyptę kurkumy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec (po wyłączeniu palnika) całość przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)