Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które cenię za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne risotto ze świeżym szpinakiem, pomidorkami oraz kawałkami kurczaka. Całość dopełnia kremowa śmietanka oraz lekko owocowa i pikantna nuta parmezanu.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 282
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4582
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 282
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4582
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Kawałki oprószamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków oraz aromatów. Następnie smażymy na delikatnie rumiany kolor i odkładamy na talerzyk.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie (2 łyżki), dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już al dente, dodajemy do niego szpinak baby i mieszamy do momentu aż zwiędnie. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, śmietankę, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy też kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka. Całość dusimy jeszcze około 2 minut.
Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.