Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które cenię za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne risotto ze świeżym szpinakiem, pomidorkami oraz kawałkami kurczaka. Całość dopełnia kremowa śmietanka oraz lekko owocowa i pikantna nuta parmezanu.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2093
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 640
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2093
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 640
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Kawałki oprószamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków oraz aromatów. Następnie smażymy na delikatnie rumiany kolor i odkładamy na talerzyk.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie (2 łyżki), dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już al dente, dodajemy do niego szpinak baby i mieszamy do momentu aż zwiędnie. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, śmietankę, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy też kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka. Całość dusimy jeszcze około 2 minut.
Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.