Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada drobiowa gotowana"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy skrzydła i szyję. Tuszkę rozcinamy wzdłuż kręgosłupa, ostrożnie oddzielając skórę z mięsem od kości. Najlepiej robić to cienkim, długim, ostrym nożem.
Rozkładamy na płat, wyrównujemy, ścinając grubsze warstwy mięsa, które układamy tam, gdzie jest go mniej.
Nadajemy mięsu kształt prostokąta. Nacieramy dwoma ząbkami zmiażdżonego czosnku, prószymy solą, pieprzem. Zwijamy w roladę, owijamy gazą i związujemy nitką.
Do garnka wlewamy wodę, dajemy warzywa, przyprawy, pozostały ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, wkładamy mięso. Gotujemy 30 minut. Roladę zostawiamy w rosole na 3 godziny. Wyjmujemy, usuwamy sznurek i gazę, porcjujemy.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>Źródło: Rewia