ja podałam z barszczem czerwonym
Rolada drożdżowa z mięsem
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 3 szkl
- masło 12 dag
- mleko 1 szkl
- drożdze 5 dag
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
- farsz: mięso wp mielone 50 dag
- pieczarki 40 dag
- por 1 szt
- czosnek
- mozzarella
- olej
- pomidory 2 szt
- sól, pieprz, oregano, sos sojowy
- jajko
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 3 szkl
- masło 12 dag
- mleko 1 szkl
- drożdze 5 dag
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
- farsz: mięso wp mielone 50 dag
- pieczarki 40 dag
- por 1 szt
- czosnek
- mozzarella
- olej
- pomidory 2 szt
- sól, pieprz, oregano, sos sojowy
- jajko

Etapy przygotowania
1. mąkę wsypac do misko, zrobic dołek, wsypać cukier, sól, drożdże, zalać 1/3 szkl letniego mleka, wymieszć, odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże urosły, po tym czasie dodać jajko oraz ciepłe mleko, wyrobic ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 2. na oleju podsmazyć mięso, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, czosnek oraz oregano, doprawić sosem sojowym, sola i pieprzem, dusić do odparowania płynu, wystudzić, 3. pora umyć, pokroić w plasterki, rozgrazać olej, wrzucić pora, smazyc chwile, dodac pokrojone w plasterki pieczarki, smazyc do odparowania płynu, doprawić, wystudzić, 4. wyrosnięte ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na kształt prostokąta, wyłozyć mięso, rozsmarować, na mięsie rozsmarować pieczarki, posypać startą mozzarellą, zwinąć roladę, posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 45 min, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 19

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 19

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143



Składniki
- ciasto: mąka pszenna 3 szkl
- masło 12 dag
- mleko 1 szkl
- drożdze 5 dag
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
- farsz: mięso wp mielone 50 dag
- pieczarki 40 dag
- por 1 szt
- czosnek
- mozzarella
- olej
- pomidory 2 szt
- sól, pieprz, oregano, sos sojowy
- jajko
1. mąkę wsypac do misko, zrobic dołek, wsypać cukier, sól, drożdże, zalać 1/3 szkl letniego mleka, wymieszć, odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże urosły, po tym czasie dodać jajko oraz ciepłe mleko, wyrobic ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 2. na oleju podsmazyć mięso, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, czosnek oraz oregano, doprawić sosem sojowym, sola i pieprzem, dusić do odparowania płynu, wystudzić, 3. pora umyć, pokroić w plasterki, rozgrazać olej, wrzucić pora, smazyc chwile, dodac pokrojone w plasterki pieczarki, smazyc do odparowania płynu, doprawić, wystudzić, 4. wyrosnięte ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na kształt prostokąta, wyłozyć mięso, rozsmarować, na mięsie rozsmarować pieczarki, posypać startą mozzarellą, zwinąć roladę, posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 45 min, smacznego
Dziękuję za przepis nie wiedziałem że wątróbka robi się twarda gdy za wcześnie się osoli