Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3504
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 505
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 323
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7161
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 428
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3504
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 505
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 323
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7161
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 428
Składniki
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy liście kapustę i gotujemy ok. 1,5- 2 minuty. Wyciągamy i dodatkowo możemy odciąć biały nerw z liści. Do miski przekładamy ryż, dodajemy zmielone mięso, podsmażoną cebulę wraz z olejem, sól, pieprz i wszytko razem mieszamy. Na koniec dodać majeranek i koncentrat i krótko wymieszać. Układamy liście na długość minimalnie dłuższą niż długość keksówki. Ja układam prostokąt trzy liście na szerokość i dwa na wysokość. Zobacz w filmie poniżej. Na środku nałożyć farsz i zwinąć najpierw boki a poźniej od dołu zrolować. Pozostałe liście rozłożyć w keksówce tak aby lekko wystawały na zewnątrz. Do środka włożyć roladę i obłożyć wystającymi liśćmi kapusty. Do keksówki wlać pół szklanki wody lub bulionu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut. Gdy kapusta zacznie się zbyt mocno przypiekać od góry przykryć folią aluminiową. ( u mnie przykryta rolada 10 minut przed końcem pieczenia).