Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy liście kapustę i gotujemy ok. 1,5- 2 minuty. Wyciągamy i dodatkowo możemy odciąć biały nerw z liści. Do miski przekładamy ryż, dodajemy zmielone mięso, podsmażoną cebulę wraz z olejem, sól, pieprz i wszytko razem mieszamy. Na koniec dodać majeranek i koncentrat i krótko wymieszać. Układamy liście na długość minimalnie dłuższą niż długość keksówki. Ja układam prostokąt trzy liście na szerokość i dwa na wysokość. Zobacz w filmie poniżej. Na środku nałożyć farsz i zwinąć najpierw boki a poźniej od dołu zrolować. Pozostałe liście rozłożyć w keksówce tak aby lekko wystawały na zewnątrz. Do środka włożyć roladę i obłożyć wystającymi liśćmi kapusty. Do keksówki wlać pół szklanki wody lub bulionu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut. Gdy kapusta zacznie się zbyt mocno przypiekać od góry przykryć folią aluminiową. ( u mnie przykryta rolada 10 minut przed końcem pieczenia).