Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przepis, który odmieni klasyczne gołąbki. To prosta w wykonaniu i smaczna rolada gołąbkowa. Idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Zachwyca już od pierwszego kęsa. Można podać ją z ulubionym sosem – pomidorowym czy grzybowym.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1689
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 205
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 526
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 275
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1689
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 205
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 526
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 275
Składniki
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego ugotowany al dente i przestudzony biały ryż, obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić całość solą, pieprzem i suszonym majerankiem i pietruszką. Dokładnie wymieszać. Na blacie rozłożyć folię spożywczą i ułóż na niej, na kształt prostokąta, przygotowane liście kapusty. Wyłożyć farsz mięsny. Mięso rozprowadź na powierzchni kapusty. Zwinąć roladę. Prostokątną formę wyłożyć liśćmi kapusty. Ochronią one naszą roladę przed przypaleniem i przywieraniem. Następnie umieść w środku roladę i przykryć kolejną porcją kapusty. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę. Roladę podawać na ciepło, krojąc w plastry. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki lub szczypiorkiem, polać ulubionym sosem.