Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przepis, który odmieni klasyczne gołąbki. To prosta w wykonaniu i smaczna rolada gołąbkowa. Idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Zachwyca już od pierwszego kęsa. Można podać ją z ulubionym sosem – pomidorowym czy grzybowym.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5130
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2125
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5130
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2125
Składniki
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego ugotowany al dente i przestudzony biały ryż, obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić całość solą, pieprzem i suszonym majerankiem i pietruszką. Dokładnie wymieszać. Na blacie rozłożyć folię spożywczą i ułóż na niej, na kształt prostokąta, przygotowane liście kapusty. Wyłożyć farsz mięsny. Mięso rozprowadź na powierzchni kapusty. Zwinąć roladę. Prostokątną formę wyłożyć liśćmi kapusty. Ochronią one naszą roladę przed przypaleniem i przywieraniem. Następnie umieść w środku roladę i przykryć kolejną porcją kapusty. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę. Roladę podawać na ciepło, krojąc w plastry. Przed podaniem możesz udekorować całość natką pietruszki lub szczypiorkiem, polać ulubionym sosem.